Do góry

Desery Przepis na:

Chałwa z kaszy kukurydzianej

Chałwa z kaszy kukurydzianej

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 9614

Słodka, smakowita chałwa z kaszy kukurydzianej, bardzo prosta w przygotowaniu zachwyci wszystkich gości. Złocisty kolor, przyjemny smak daje gwarancje, że każdy kogo nią poczęstujesz poprosi cię o przepis.

Składniki

  • oliwa z oliwek extra virgin, szklanka
  • gruboziarnista kasza kukurydziana, 2 szklanki
  • cukier, 3 szklanki
  • woda, 4 szklanki
  • migdały grubo posiekane, szklanka
  • ziarna sezamowe, szklanka
  • skórka z cytryny
  • goździki, łyżeczka
  • laska cynamonu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chałwa z kaszy kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Syrop: gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić. W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając, następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając. Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop.

  2. Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę. Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń