Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, smakowita chałwa z kaszy kukurydzianej, bardzo prosta w przygotowaniu zachwyci wszystkich gości. Złocisty kolor, przyjemny smak daje gwarancje, że każdy kogo nią poczęstujesz poprosi cię o przepis.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12729
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1444
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13920
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5806
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12729
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1444
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13920
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5806
Składniki
Syrop: gotować wodę z cukrem, skórką z cytryny, laską cynamonu oraz goździkami przez około 5 minut, następnie odcedzić. W głębokim garnku podsmażyć kaszę na silnie rozgrzanej oliwie ciągle mieszając, następnie dodać kolejno migdały i ziarno sezamowe i podsmażać mieszając. Po zdobyciu złotego koloru garnek zdjąć z ognia i ostrożnie wlać gorący syrop.
Wymieszać i postawić ponownie na ogniu, gotować na słabym ogniu ciągle mieszając, aż cały syrop wsiąknie w kaszę. Chałwę najlepiej wyłożyć do formy lub małych foremek. Posypać cynamonem i podawać na ciepło lub na zimno.