Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowiec

Chałwowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 2279 Ocena: 50104

Dodano:

Odsłon: 64287

Przepis podebrany mojemu tacie :) Czekoladowe ciasto z masą chałwową.

Składniki

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki
  • 3 budynie czekoladowe bez cukru
  • Masa:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • kostka margaryny Kasia
  • 3 szklanki mleka
  • 300 g chałwy waniliowej
  • czekolada gorzka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chałwowiec

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym ,a następnie żółtka. Mąkę ,budynie i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej prostokątnej formy i pieczemy 40 min w temperaturze 160°C. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na 2 części.

    Budynie gotujemy na mleku z dodatkiem margaryny. Masę lekko studzimy i ucieramy z pokruszoną chałwą. Placek przekładamy masą ,wierzch dekorujemy kremem i startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 02 maja 2015 W przepisie jest napisane, że budynie gotujemy na mleku z dodatkiem margaryny. Czy dobrze rozumiem, że cała margaryna jest rozpuszczana w gorącym mleku przy okazji gotowania budyniu? Inni ucierają tłuszcz z zimnym budyniem, a Twoja wersja wydaje mi się dużo przyjaźniejsza dla podniebienia :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 czerwca 2014 Widzę że wszyscy zachwalają, więc i ja też, ale po spróbowaniu :)zabieram więc na razie do książki :)))
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 maja 2014 Witam robiłam już kilka razy te ciasto jest super zamiast czekolady na wierzch układam małe kolorowe bezy. Polecam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granma 28 maja 2014 Witam. Mam pytanie: czy zamiast margaryny mogę dodać masło?
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 maja 2014 Ulubione ciacho mojej koleżanki z pracy, dla mnie trochę za słodkie, ale malutki kawałek to rozkosz dla podniebienia:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pysznie-zdrowo-kolorowo 26 maja 2014 Potwierdzam wcześniejsze opinie, też taki robię:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 26 maja 2014 potwierdzam - niebo w gębie :-) robię identyczny, zawsze wszyscy są zachwyceni :-), a biszkopt z tego przepisu jest tak genialny, że stosuje go do praktycznie wszystkich tortów, bo zawsze sie udaje, jest puszysty i delikatny :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń