Do góry

Desery Przepis na:

Chałwowiec bez pieczenia

Chałwowiec bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3418

Dodano:

Odsłon: 17725

Coś dla fanów chałwy: ciasto chałwowe na herbatnikach. Prosto, szybko, smacznie i słodko:)

Składniki

  • masa chałwowa:
  • budyń /śmietankowy lub waniliowy/ 1 op
  • mleko 0,5 l
  • masło 25 dag
  • chałwa 20 dag
  • dodatkowo:
  • dżem wiśniowy 200 ml
  • mocny napar kawy rozpuszczalnej /lub z ekspresu/ 200 ml
  • cukier 1 łyzka
  • spirytus 2 łyżki
  • biszkopty
  • herbatniki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Budyń gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu: 0,5 szklanki mleka odlewamy a resztę zagotowujemy w rondelku /jeśli budyń jest nie słodzony dodajemy cukier/. Do gotującego się mleka wlewamy proszek rozmieszany w odstawionym mleku /0,5 szklanki/. Energicznie mieszając zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając. Budyń odstawiamy na kilka godzin do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło ucieramy na puch dodając na przemian małymi porcjami wystudzony budyń i rozdrobnioną widelcem chałwę.
    Mocny napar kawy rozpuszczalnej słodzimy i studzimy. Następnie dodajemy spirytus i mieszamy.
    Spód blaszki /u mnie forma o wymiarach 25cm/28 cm/ wykładamy herbatnikami.
    Na herbatnikach rozsmarowujemy ok. 1/3 część masy chałwowej. Biszkopty zanurzamy w naparze kawowo-alkoholowym i układamy blisko siebie na masie chałwowej.
    Puste miejsca między biszkoptami napełniamy dżemem wiśniowym.
    Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy chałwowej i przykrywamy herbatnikami.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę /a najlepiej na całą noc - wtedy herbatniki zmiękną i całe ciasto przejdzie aromatami/.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń