Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla fanów chałwy: ciasto chałwowe na herbatnikach. Prosto, szybko, smacznie i słodko:)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35875
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1255
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35875
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1255
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1777
        
        
                Składniki
Budyń gotujemy zgonie z przepisem na opakowaniu: 0,5 szklanki mleka odlewamy a resztę zagotowujemy w rondelku /jeśli budyń jest nie słodzony dodajemy cukier/. Do gotującego się mleka wlewamy proszek rozmieszany w odstawionym mleku /0,5 szklanki/. Energicznie mieszając zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy ciągle mieszając. Budyń odstawiamy na kilka godzin do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch dodając na przemian małymi porcjami wystudzony budyń i rozdrobnioną widelcem chałwę. Mocny napar kawy rozpuszczalnej słodzimy i studzimy. Następnie dodajemy spirytus i mieszamy. Spód blaszki /u mnie forma o wymiarach 25cm/28 cm/ wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarowujemy ok. 1/3 część masy chałwowej. Biszkopty zanurzamy w naparze kawowo-alkoholowym i układamy blisko siebie na masie chałwowej. Puste miejsca między biszkoptami napełniamy dżemem wiśniowym. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy chałwowej i przykrywamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę /a najlepiej na całą noc - wtedy herbatniki zmiękną i całe ciasto przejdzie aromatami/.