Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe odżywianie to dla ciebie codzienność? A może dopiero budujesz dobre nawyki żywieniowe i szukasz przepisów na desery, pieczywo czy dania główne? Chlebek bananowy bez jajek łatwo wprowadzisz do swojej diety, a do tego szybko z niego nie zrezygnujesz. Świetnie sprawdza się jako coś słodkiego do kawy albo zdrowego smoothie. A nie ma w nim ani grama cukru! To doskonała propozycja dla osób z alergią na jajka albo będących na diecie wegańskiej.
Ten przepis na chlebek bananowy bez jajek jest świetną opcją, jeśli chcesz przygotować coś szybkiego, zdrowego i smacznego. Sprawdzi się jako zdrowa przekąska, słodkie pieczywo albo deser dla całej rodziny. Nie potrzebujesz do niego wielu składników, a do tego możesz wykorzystać zalegające owoce w domu – nie marnując ich.
Bazą tego przepisu są dojrzałe banany. Ich naturalna słodycz i wilgotna konsystencja sprawiają, że jajka stają się zupełnie zbędne. To właśnie banany nadają wypiekowi przyjemnie miękką strukturę i charakterystyczny aromat.
Zamiast klasycznego cukru, zaproponowaliśmy ksylitol – naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym, który jest delikatniejszy dla organizmu i świetnie sprawdza się w codziennych wypiekach. Olej roślinny z kolei sprawia, że ciasto jest puszyste, a jednocześnie długo zachowuje świeżość.
Ciasto na chlebek bananowy bez jajek przygotowuje się bardzo szybko, a ciasto nie wymaga skomplikowanych technik. Wystarczy zaledwie kilka misek, widelec i mikser, aby uzyskać jednolitą masę gotową do pieczenia.
mikser, keksówka
Ekspresowy chlebek bananowy rozpocznij od wyboru dobrych owoców. Powinny być dojrzałe, miękkie, a nawet ciemne z zewnątrz. Dzięki temu będą miały naturalną słodycz i zadbają o wilgotne ciasto po upieczeniu. Banany możesz rozgnieść widelcem albo zblendować, aby uzyskać całkiem gładką masę. W osobnej misce przygotuj sobie produkty sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W przepisie nie używasz jajek, dlatego ważne jest, aby dobrze połączyć wszystkie składniki. Olej z ksylitolem miksuj tak długo aż składniki dobrze się rozprowadzą i połączą. Następnie dodaj sypkie składniki. Dopiero w ostatnim kroku dołóż rozgniecione albo zblendowane banany. Całość mieszaj tylko do momentu połączenia. Zbyt długie miksowanie może sprawić, że ciasto stanie się zbyt zbite.
Ciasto najlepiej piec w klasycznej keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu bez trudu wyjmiesz gotowy chlebek bananowy wegański z formy. Ważne, aby kontrolować czas pieczenia. Zazwyczaj 45 minut w 180°C wystarczy, ale zawsze warto wykonać próbę suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw puszysty chlebek bananowy do przestygnięcia w formie – wtedy będzie łatwiej go pokroić.
Proponowane przez nas ciasto bananowe bez jajek możesz potraktować jako słodkie pieczywo. Doskonale pasuje do samego masła albo konfitury. Jeśli przygotowujesz chlebek bananowy dla dzieci, posmaruj je uwielbianym przez maluchów kremem orzechowym, miodem lub domowym dżemem. W takiej wersji na słodko sprawdzi się jako przepis na śniadanie. Na ciepło możesz jeść chlebek z dodatkami już po lekkim ostygnięciu po wyciągnięciu z piekarnika. W każdej chwili warto też delikatnie podpiec go w tosterze albo na suchej patelni. Dzięki temu będzie miał chrupiącą skórkę.
Możesz też podawać fit chlebek bananowy z jogurtem naturalnym, serkiem śmietankowym naturalnym czy też owocami. Do śniadania możesz podać go z granolą albo w takiej wersji zapakować go ze sobą na wynos do pracy albo na uczelnię.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się, z czym jeść chlebek bananowy, to pokrój go na plastry i ułóż na półmisku. Udekoruj kleksem z bitej śmietany, polej sosem czekoladowym albo lukrem cytrynowym. Wiosną i latem podawaj ciasto bananowe bez jajek z lodami waniliowymi. W takiej wersji zachwyci twoich gości podczas spotkań towarzyskich!
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 10
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 60
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 5082
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 68
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 10
Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli ktoś nie przepada...
Odsłon: 60
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 5082
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 68
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski przekładamy banany, rozgniatamy je widelcem lub blendujemy.
Do trzeciej miski wlewamy olej i wsypujemy ksylitol. Składniki miksujemy. Następnie dodajemy sypkie składniki. Ciasto mieszamy. Na koniec dodajemy rozgniecione banany. Ponownie mieszamy ciasto i przelewamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia.
Chlebek bananowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 45 minut (do suchego patyczka).