Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru

Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3301

Dodano:

Odsłon: 5197

Jest dużo przepisów na chlebek bananowy, ale ten jest bez tłuszczu i cukru. Pełnowartościowy i łatwy do zrobienia na każdej mąki: razowej, orkiszowej lub zwykłej, białej. Zamiast orzechów dodać płatki owsiane. Lub dodać trochę startej czekolady.

Składniki

  • 3 bardzo dojrzałe banany( 300 g)
  • 100 g jabłka albo musu jabłkowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 200 g mąki razowej( ale może też być zwykła, orkiszowa, żytnia)
  • 1 proszek do pieczenia= 8 g
  • szczypta cynamonu
  • 50 g siekanych orzechow: włoskich, laskowych lub migdałów
  • 1 dodatkowy banan do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru

Przygotowanie

  1. Jabłko obrać, wybrać pestki i zetrzeć na tarce. Trzy dojrzałe banany rozgnieść widelcem na papkę. Ubić z jajkami na pianę.

  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon. Dodać do masy bananowej i krótko, ale dobrze wymieszać. Na koniec dodać orzechy i całość przełożyć do prostokątnej foremki. Wyrównać. Banana rozkroić na pół i położyć na wierzchu ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń