Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek bananowy (ciasto bananowe)

Chlebek bananowy (ciasto bananowe)

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3973

Dodano:

Odsłon: 6841

Chlebek bananowy jest najbardziej znanym wypiekiem w Stanach Zjednoczonych. Idealnie miękki, rozpływający się w ustach, z ulubionymi dodatkami pasuje do kawki jak nic! Do jego przyrządzenia nie ma potrzeby użycia miksera, wszystko miesza się widelcem. Najlepiej jest użyć banany mocno dojrzałe - ja kupuję świeże banany i przechowuję w lodówce, dopóki skórka wyraźnie nie zmieni barwy na intensywnie ciemną, wtedy banany są najsłodsze i najlepsze :) Ciasto bananowe utrzymuje swieżość ok. 5 dni, ale koniecznie musi być pod przykryciem! Można je też mrozić, ale przy jego smaku i czasie przygotowania myślę, że nie jest to konieczne :)

Składniki

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1/3 szkl. roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • dodatkowo 1/2 szkl. rodzynek
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło, cukier trzcinowy, 1 roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii, sól i przesianą mąkę tortową z sodą. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki.

  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy ok 1 godz. w 170*C do tzw. suchego patyczka.

  3. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń