Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka maślane to nic innego jak kruche ciasteczka z większą niż w standardowym przepisie (3 części mąki, 2 części tłuszczu, 1 część cukru) ilością masła. Im więcej go dodasz, tym bardziej będą chrupiące. Z zasady jednak masła musi być choć trochę mniej niż mąki, by udało się zagnieść ciasto w zwartą kulę. Możesz też regulować tę proporcję, dodając np. płatki owsiane albo zmielone orzechy. Wówczas ciasto zwiąże się, mimo dużej ilości masła w stosunku do ilości mąki. Jeśli będzie kleić się podczas formowania, stolnicę i dłonie oprócz lekko mąką.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 102
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 100
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 102
Składniki
Mąkę, cukier i orzechy wysyp na stolnicę. Uformuj z nich kopczyk i zrób w nim dołek. Jeśli chcesz, by ciastka były nie tylko bardzo kruche, ale i „napowietrzone” (miały mniej zwartą konsystencję), dodaj też proszek do pieczenia.
Schłodzone masło pokrój na niewielkie kawałki. Umieść w dołku wraz z żółtkami. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Podziel ciasto na kawałki i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki rozgniataj i układaj na blasze, zachowując między nimi około 1 cm odległości.
Piecz ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut (aż się zarumienią).