Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące cytrynowe ciasto

Chrupiące cytrynowe ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 2831

Dodano:

Odsłon: 1060

Robiłam jakiś czas temu babeczki cytrynowe, które mój mąż określił mianem babsztyle, takie wielkie wyrosły. Były tak pyszne, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz, ale jako ciasto. Wyszło równie pyszne. :)

Składniki

  • 200g miękkiego masła
  • 180g brązowego cukru
  • 200g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki Lemon Curd
  • Polewa: 100g cukru
  • sok i skórka starta ze średniej cytryny
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chrupiące cytrynowe ciasto

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Zmiksować masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Pod koniec dodać Lemon Curd. Przełożyć do tortownicy. Piec ok. 45 minut.

  3. Składniki polewy wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 2 minuty do przestygnięcia, a następnie rozprowadzić na jego powierzchni przygotowaną polewę. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie polewa stanie się chrupiąca.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń