Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiące i delikatne gofry

Chrupiące i delikatne gofry

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 622

Dodano:

Odsłon: 4668

Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. Można do nich dodać wszystko, co się lubi: bitą śmietanę, dżem, sezonowe owoce, miód, cukier puder lub po prostu wcinać je solo. Ciasto jest przepyszne, delikatne i chrupiące. Wczoraj mieliśmy z mężem smakowitą niedzielę w towarzystwie tych słodkości :)

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka 2%
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrupiące i delikatne gofry

Przygotowanie

  1. 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

    2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, cukier puder (kryształ). Całość mieszamy. Dodajemy żółtka, olej i mleko. Miksujemy na gładką masę.

    3. Do ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników.

    4. Rozgrzewamy gofrownicę (u mnie był toster z wymiennymi blaszkami). Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 3-4 minuty. Podajemy z tym co najbardziej lubimy :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń