Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienity smakołyk zajadany podczas ostatnich dni karnawału to pyszny chrust – ciasteczka podawane w tłusty czwartek, obficie posypany cukrem pudrem. I mimo tego że są przysłowiową bombą kaloryczną to możemy sobie na nie pozwolić w te ostatnie dni karnawału.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, na końcu wlewamy ocet. Starannie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wybijamy wałkiem około 10 minut aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza, a następnie wałkujemy na dość cienki placek. Placek kroimy radełkiem lub nożem w paski o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. Pasy nacinamy wzdłuż przez środek przez otwór przewlekamy jeden koniec i przeciągamy. Faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu chrust wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.