Do góry

Desery Przepis na:

Churros. Pączkowe churros.

Churros. Pączkowe churros.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4621

Dodano:

Odsłon: 11574

W tłusty czwartek pączki robią i jedzą wszyscy. Proponuję oryginalność i zrobienie (oraz zjedzenie ze smakiem) hiszpańskich ciasteczek pączkopodobnych. Nazywają się churros. Podawane są posypane cukrem - pudrem i (jak ktoś lubi) cynamonem. Hiszpanie jedzą je chętnie na śniadanie, maczając w gorącej czekoladzie.

Składniki

  • 30 dag mąki
  • ok. 300 - 350 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Churros. Pączkowe churros.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (oprócz mąki) włóż do garnka i zagotuj.
    Kiedy będzie wrzeć - zdejmij z ognia.
    Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj.
    Nałóż ciasto do szprycy cukierniczej (można wykorzystać "kluskownicę" - przyrząd do robienia klusek kładzionych).

  2. Ciasto ze szprycy wyciskaj bezpośrednio na rozgrzany do 190 - 200 stopni olej. Smaż do zrumienienia.
    Wyjmij i odłóż na papier kuchenny.

  3. Przestudzone churros posyp cukrem - pudrem i (ewentualnie) cynamonem.
    Smacznego Tłustego Czwartku!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bobara 27 lutego 2014 :)) czyli slodkie ala frytki ;)) fajny przepis musze zrobic :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pesto 27 lutego 2014 Uwielbiam Twoje przepisy, ale błagam, wróć do normalnego tytułowania, bo te w stylu "Bond. James Bond" są strasznie irytujące :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 27 lutego 2014 coś bardzo ciekawego muszę spróbować-zabieram przepis ok?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń