Do góry

Desery Przepis na:

Ciasta a'la Delicje z galaretką malinową

Ciasta a'la Delicje z galaretką malinową

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3498

Dodano:

Odsłon: 3964

Tak wiem, popularne ciasteczka są okrągłe czyli zupełnie nie takie jak te małe prostopadłościany które Wam proponuję. Jednak po co utrudniać sobie życie? Zabawa w pieczenie idealnie równych biszkoptowych okręgów, wycinanie galaretkowych środków i pieczołowite oblewanie tego czekoladą. A niedzielny poranek jest krótki i z zasady powinien przebiegać leniwie. Dlatego też nie wysilałam się i z założenia delicje przygotowałam w tej a nie innej formie. Na kilku blogach można znaleźć propozycje na przygotowanie tego przysmaku i zawsze zalecany jest tam biszkoptowy krążek i … po prostu galaretka. Ja jednak uparcie twierdziłam, że coś innego tu chodzi. Biszkopt z delicji nie do końca jest biszkoptem, a czym właściwie? Znacznie bardziej przypomina go ciasto ze znanych amerykanów! A galaretka? Tak na prawdę ma w sobie coś ze zwartej frużeliny – tymże tropem poszłam więc ja.

Składniki

  • Ciasto:*
  • 120 g masła (roztapiamy i studzimy)
  • 1 szklanka (200g) cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej (około 300g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amoniaku spożywczego
  • Dodatkowo:
  • 700 ml wody (niecałe 3 szklanki)
  • 1 opakowanie kisielu malinowego
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki syropu malinowego (opcjonalnie)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 – 3 łyżki masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasta a'la Delicje z galaretką malinową

Przygotowanie

  1. Mieszamy/miksujemy ze sobą płynne składniki, sól i cukier. Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z amoniakiem i proszkiem. Dodajemy do płynnych składników. Ciasto pieczemy w foremce o wymiarach kartki a4 lub nieco większej, wyłożonej papierem. *Ciasta jest tyle, że uformować możemy z niego dodatkowo 2 – 3 mniejsze amerykany. Temperatura: 180 stopni, czas: około 20 minut.

  2. W 100 ml wody rozprowadzamy proszek kisielowy, pozostałą część zagotowujemy w rondelku, przygotowujemy wg zaleceń producenta. Do gorącego kisielu wsypujemy galaretkę, cukier i syrop, mieszamy do ich rozpuszczenia. Przestudzoną, ale płynną galaretkę wylewamy na przestudzone ciasto. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oblewamy stężałą galaretkę i wstawiamy na kwadrans do lodówki, po tym czasie kroimy w kostkę. Jeżeli delicje planujemy pokroić później, dobrze jest je chwilę wcześniej wyjąć z lodówki, aby czekolada tak się nie kruszyła.

  3. Wy spokojnie wybrać możecie smak cytrynowy czy truskawkowy, ważne aby wybrać galaretkę w tym samym smaku co kisiel.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada 2017 Cudenko, jak ktos chce okragle, niech je kupowane. Wyszlo przepiekne :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń