Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczkowa wersja jednego z najpyszniejszych ciast na świecie, która rozpieści podniebienia wszystkich smakoszy czekolady i zabierze do czekoladowego nieba. Zawsze wychodzą fantastycznie popękane i pyszne! :) Ciasteczka są mięciutkie w środku i bardzo mocno czekoladowe. Na zewnątrz otula je delikatnie chrupiąca skórka. Polecam gorąco! :)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12052
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 145
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8856
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155511
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1205
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12052
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 145
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8856
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155511
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1205
Składniki
Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą), a następnie studzimy.
W małej miseczce łączymy mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę. Do słodkiej masy jajecznej dodajemy ziarenka wanilii, ostudzone masło oraz czekoladę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miseczki i dokładnie mieszamy.
Powstałą masę wkładamy na około 10 minut do zamrażarki, aby delikatnie stężała. Po tym czasie wykładamy łyżką porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (z zachowaniem odstępów). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 12 - 14 minut. * Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, dlatego odczekajmy około 15 minut, zanim zdejmiemy je z blaszki.
Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub metalowej puszce.