Do góry

Desery Przepis na:

ciasteczka budyniowe

ciasteczka budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 518 Ocena: 17899

Dodano:

Odsłon: 4475

ciasteczka budyniowe piekłam już kilka razy są pyszne, bardzo bardzo kruchutkie i o smaku budyniu. Ciasto wychodzi nieco klejące, ale takie ma być; trzeba cierpliwości przy wałkowaniu, ja ciasto rozwałkowywałam między dwoma papierami do pieczenia. I taki sobie wzór serwetką zrobioną na szydełku odcisnęłam. Z przepisu wychodzi ok 25 ciasteczek...

Składniki

  • 110 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 op. budyniu śmietankowego
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wkładamy masło i cukier puder. Miksujemy aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Miksujemy jeszcze kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na około godzinę.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 170st. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4mm. Jak wspomniałam ja wałkowałam między dwoma papierami do pieczenia.

  3. Wycinamy ciasteczka foremką lub szklanką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 01 kwietnia Super ciasteczka - koniecznie do zrobienia. Najpierw oryginał, a później eksperymenty z różnymi mąkami. A może Izo próbowałaś ? - jeśli tak to jestem ciekawa z jakimi mąkami. Świetne słodkości dla "słodkich" i maluchów (mało cukru !) :):) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń