Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasteczka budyniowe to smakołyki, które praktycznie same się robią. Możesz przygotować nie tylko klasyczne ciastka, ale też te czekoladowe. Wystarczy, że użyjesz innych budyniów. Nie zwlekaj i zobacz, jak przyrządzić ten prosty deser!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 132
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31302
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 132
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31302
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 416
Składniki
Na początku pokrój masło w kostkę i dobrze schłódź (np. wkładając na kilka minut do zamrażarki). Następnie wyłóż wszystkie składniki na stolnicę lub blat i posiekaj nożem. Zagnieć i wyrabiaj ciasto. Zrób to szybko, aby zbytnio nie ogrzać masła.
Z ciasta uformuj spłaszczoną kulę i owiń ją folią spożywczą. Schowaj do lodówki na pół godziny, aby się schłodziła.
Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i uformuj małe kuleczki (ciasto bardzo urośnie, więc mogą być naprawdę niewielkie). Wyjmij blaszkę z piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ułóż na niej kuleczki ciasta. Spłaszcz je widelcem. Następnie włóż do lodówki i chłódź przez godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza (z włączonym termoobiegiem). Włóż blaszkę z ciasteczkami i piecz przez ok. 12-15 minut. Po 10 minutach sprawdź, czy brzegi są zarumienione. Jeśli tak, wyłącz piekarnik.
Ciasteczka przechowuj kilka dni, koniecznie w metalowym naczyniu, aby zachowały świeżość. Jeśli chcesz, możesz podać je z ulubionym dżemem lub konfiturą. Weź dwa ciasteczka i pomiędzy nimi umieść małą ilość przetworu.