Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka kieszonki z truskawkami z kompotu.

Ciasteczka kieszonki z truskawkami z kompotu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 766 Ocena: 5092

Dodano:

Odsłon: 189

Jakby tu zacząć ten pochmurny deszczowy dzień a może na słodko i szybko. Co powiecie gdy podam wam przepis na takie pyszności? UPS ja je przygotowałam i słonko zaświeciło to chyba dobry znak.

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 3 słoiki 500 g truskawek w kompocie,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukier kryształ ( do obsypania ciastek ).
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka kieszonki z truskawkami z kompotu.

Przygotowanie

  1. Truskawki z kompotu odsączyć za pomocą sitka.

  2. Gotowe ciasto francuskie w dłuż pociąć na trzy paski

  3. i w poprzek tak aby wyszło 15 kwadratów.

  4. Na każdy kwadrat ułożyć po 5 lub więcej w zależności od wielkości truskawek.

  5. Zamknąć boki ciastek.

  6. Następnie skleić resztę boków za pomocą palców.

  7. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciastka.

  8. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem kryształ.

  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 35 - 40 minut do ładnego za rumienienia.

  10. Z pozostałych truskawek i soku zrobiłam kompot dolewając gotowaną wodę. Ciasteczka nadają się dla dzieci i nie tylko. Jeśli ktoś chce większą ilość wystarczy zwiększyć produkty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń