Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka są kruche i smaczne, doskonale nadają się do kawy lub poczęstowania gości. Ciasteczek z tej porcji nie wychodzi zbyt dużo, dlatego polecam zrobić podwójną porcję , bo ciasteczka szybko znikają
stolnica, wałek, foremka do wykrawania ciastek np. chmurka, blacha do pieczenia, nóż, papier do pieczenia
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1411
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1411
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem i kurkumą , przesiej przez sitko na stolnicę , dodaj sól. Masło lub margarynę posiekaj nożem razem z mąką. Przegnieść trochę mąkę z tłuszczem rękami, na środku zrób niewielki dołek. Do dołka dodaj żółtka, zagnieć ciasto na jednolitą masę . Z ciasta uformuj prostokąt. Rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm od czasu do czasu podsypując ciasto mąką . Foremkami wykrawaj ciasteczka układając je następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C prze około 10 - 12 minut. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić.
Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Na połowę ciasteczek nałóż nadzienie ( na środek ciastka ), może to być marmolada, powidło śliwkowe dżem lub krem np. kokosowy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem, lekko je dociskając palcami. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową. Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce. Smacznego !