Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym w na stole nie może zabraknąć słodkości z makiem. Jeśli nie jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kutii lub makowych łazanek, zaczerpnij inspirację z innych kultur! W tym roku przygotuj na święta ciasteczka makowe wywodzące się z kuchni żydowskiej.
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1326
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 67
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4384
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 119
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1326
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 67
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4384
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 119
Składniki
Wymieszaj mleko z jajkiem i solą. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Dodaj do niego 1/3 ilości mąki i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj część z jajka z mlekiem, kolejną partię mąki – na przemian do wyczerpania wszystkich składników. Uzyskane ciasto wstaw (pod przykryciem) na godzinę do lodówki.
Przygotuj nadzienie do ciasteczek. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej na wolnym ogniu. Gotuj przez kilkanaście minut – aż mak wchłonie mleko i uzyskasz gęstą masę.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 3-5 mm. Okrągłą foremką (lub szklanką) o średnicy około 7-8 cm wytnij z ciasta krążki. Po środku każdego z nich ułóż około 2 łyżeczki makowego farszu. Unieś brzegi krążków w trzech miejscach i lekko dociśnij do farszu – tak, by uformować trójkątne ciasteczka z widocznym nadzieniem po środku. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj. Powtarzaj wyżej opisane kroki do wyczerpania ciasta i farszu.
Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut (aż się zarumienią).