Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka marchewkowe

Ciasteczka marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10704

Dodano:

Odsłon: 3770

przepyszne, aromatyczne, rozpływające się w ustach ciasteczka :-)

Składniki

  • masło 20 dag
  • cukier 3/4 szkl.
  • mąka 2,5 szkl.
  • jajka 2 duże lub 3 mniejsze
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • sól szczypta
  • cynamon 0,5 łyżeczki
  • starta na drobnych oczkach marchew 2 pełne szkl.
  • mielony imbir 0,5 łyżeczki
  • rodzynki 0,5 szkl.
  • płatki migdałów 1 szkl.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka marchewkowe

Przygotowanie

  1. Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas ucierając. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Stopniowo dodawać do masy maślanej, nadal ucierając na wolnych obrotach. Dodać startą marchew, płatki migdałów i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 30 min.

  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto jest bardzo klejące, aby ułatwić sobie lepienie, należy dłonie zwilżać wodą) i układać na blasze. Piec w temp. 180 stopni ok. 12 - 15 min. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń