Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne kruche ciasteczka ;)
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3736
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41401
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3736
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41401
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 239
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Miękkie masło ucieramy dokładnie w misce, wsypujemy cukier puder i dalej ucieramy ok 2 minuty. Dodajemy żółtko, esencję waniliową. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy chwilkę mikserem, a następnie zagniatamy rękoma ciasto; jest bardzo miękkie ale takie ma być.
Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Zawijamy osobno w folię spożywczą* i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie należy podsypując mąką rozwałkować na grubość ok 2-3mm
Z ciasta ciemnego wycinamy kółka szklanką a z jasnego np kieliszkiem 2/1 na jedno duże kółko dwa małe. Duże koła układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy jasny pyszczek, a drugi mały przekrawamy nożem i nakładamy uszy** Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st w termoobiegu około 8-10 minut.
Kiedy ostygną robimy oczy z lukru i buźkę z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Oczy też można zrobić z białej czekolady. lukier: 4 łyżeczki cukru pudru utrzeć z odrobiną śmietany dosłownie na czubku łyżeczki; lukier musi być gęsty żeby się nie rozpłynął.
* ponieważ ciasto szybko się nagrzewa i lepi strasznie ja po wyrobieniu od razu rozwałkowałam między dwoma pergaminami na 2-3mm i wstawiłam takie właśnie do lodówki na godzinkę ** uszy polecam nałożyć 1-2 mm na ciemne ciasto bo jeśli tylko dołożymy to mogą szybko odpaść