Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka owsiano-bakaliowe

Ciasteczka owsiano-bakaliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 210

Moje ulubione ciasteczka z płatków owsianych - pełne orzechów i suszonych owoców. Zawsze się udają!

Składniki

  • Płatki owsiane - 2 szklanki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Mąka żytnia - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 2szt
  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Siemię lniane - 2 łyżki
  • Orzechy nerkowca - 50g
  • Orzechy włoskie - 50g
  • Kokos - 2 łyżki
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Morele suszone - 12szt
  • Miód - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon i kardamon - po 1/2 łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka owsiano-bakaliowe

Przygotowanie

  1. Orzechy siekamy, morele kroimy na mniejsze kawałki.
    Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Ciasto nie jest zwarte, dość mocno się kruszy. Nabieramy nieduże porcje ciasta i mocno ściskając, formujemy ciasteczka. Z tej porcji wyszło mi 30 sztuk.
    Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut. Studzimy.

  2. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez dłuższy czas.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń