Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4390
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417379
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4390
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417379
Składniki
Masło drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, rozdrobniony widelcem twaróg i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką. Okrągłą foremką lub szklanką wycinać kółka, posmarować białkiem i zanurzać w cukrze wymieszanym z cynamonem. Każde kółko złożyć na pół i jeszcze raz na pół (dobrze docisnąć żeby ciastka nie otwierały się w trakcie pieczenia).
Ciastka ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.