Do góry

Desery Przepis na:

ciasteczka twarogowe

ciasteczka twarogowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1812

Dodano:

Odsłon: 35155

Pyszne i proste

Składniki

  • mąka pszenna - 200 g
  • schłodzone masło - 200 g
  • twaróg półtłusty - 200 g
  • jajko - 1 szt
  • brązowy cukier - około pół szklanki
  • cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasteczka twarogowe

Przygotowanie

  1. Masło drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, rozdrobniony widelcem twaróg i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (ciasto można przygotować dzień wcześniej).

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką. Okrągłą foremką lub szklanką wycinać kółka, posmarować białkiem i zanurzać w cukrze wymieszanym z cynamonem. Każde kółko złożyć na pół i jeszcze raz na pół (dobrze docisnąć żeby ciastka nie otwierały się w trakcie pieczenia).

  3. Ciastka ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń