Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13935
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15664
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6366
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13935
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1606
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15664
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6366
Składniki
Masło drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, rozdrobniony widelcem twaróg i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką. Okrągłą foremką lub szklanką wycinać kółka, posmarować białkiem i zanurzać w cukrze wymieszanym z cynamonem. Każde kółko złożyć na pół i jeszcze raz na pół (dobrze docisnąć żeby ciastka nie otwierały się w trakcie pieczenia).
Ciastka ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.