Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1097
Dodano: 06.03.2011
Odsłon: 9491
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Masło 10 dag cukru pudru, sól oraz skórkę ze sparzonej cytryny wyrobić na gładką masę, dodać jajo. Na masę przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieść ciasto, dodając mielone migdały. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni ( z termoobiegiem 160), blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na 3 mm, wycinać krążki o falistym brzegu(np kwiatuszki), w połowie ciasteczek zrobić w środku dziurkę np. zakrętką. Piec 8-10 min.
Obrane migdały pokroić wzdłuż w słupki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ajerkoniak utrzeć z resztą cukru pudru aby otrzymać konsystencję lukru, wyłożyć na środek ciasteczka bez dziurki, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Na każdym ciastku ułożyć połówki migdałów. Odstawić aby lukier w środku stężał.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Darsifel 15 marca 2011Zgłoś do usunięcia
:O Szooooook :D Juz mi ślinka leci. Pychotka ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

tolerancja 07 marca 2011Zgłoś do usunięcia
bardzo smacznie wyglądają - lubie takie ciasteczka , do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 06 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Cudne ciasteczka. Już w ulubionych:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

jagoda114 06 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Podobają mi się te ciasteczka, zwłaszcza ten lukier:)0 Kto głosował? | Odpowiedz