Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nutka advocata, aromat cytrynowy i kruchość ciasteczek mmm:) POLECAM
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 926
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1872
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6434
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 926
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1872
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6434
Składniki
Masło 10 dag cukru pudru, sól oraz skórkę ze sparzonej cytryny wyrobić na gładką masę, dodać jajo. Na masę przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieść ciasto, dodając mielone migdały. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 2 godziny w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni ( z termoobiegiem 160), blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na 3 mm, wycinać krążki o falistym brzegu(np kwiatuszki), w połowie ciasteczek zrobić w środku dziurkę np. zakrętką. Piec 8-10 min.
Obrane migdały pokroić wzdłuż w słupki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Ajerkoniak utrzeć z resztą cukru pudru aby otrzymać konsystencję lukru, wyłożyć na środek ciasteczka bez dziurki, przykryć ciasteczkiem z dziurką. Na każdym ciastku ułożyć połówki migdałów. Odstawić aby lukier w środku stężał.