Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciasteczka z dżemem są niezwykle kruche, pachną wanilią i cytryną, a w środku skrywają słodkie „okienko” z ulubionym smakiem. Wyglądają efektownie, a robi się je naprawdę prosto. Świetne na święta, urodziny lub gdy chcesz przygotować coś pysznego w krótkim czasie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1246
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 574
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1347
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1246
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 574
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1347
Składniki
Do miski wsyp mąkę, skórkę cytrynową, sól, 4 łyżki cukru pudru oraz cukier waniliowy. Dodaj posiekane zimne masło, żółtko i śmietankę. Zagnieć szybko gładkie, jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 3-4 mm. Szklanką wykrawaj kółka. Połowę z nich przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W drugiej połowie ciastek wytnij „okienka” (np. kieliszkiem) albo formami do pierniczków.
Piecz ok. 12 minut w temperaturze 190°C aż lekko się zezłocą.
Dżem lekko podgrzej, aby był bardziej płynny. Pełne ciasteczka posmaruj cienką warstwą gorącego dżemu. Przykryj ciasteczkami z dziurką, delikatnie dociskając.
Gdy dżem stężeje, posyp całość cukrem pudrem.