Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z migdałami i czekoladą są idealne do filiżanki kawy, herbaty albo jako słodki prezent w słoiczku dla bliskiej osoby. Dzięki dodatkowi budyniu waniliowego mają wyjątkowo delikatną strukturę i cudowny aromat, który sprawia, że trudno poprzestać na jednym.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2477
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3407
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1483
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2193
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2477
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3407
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1483
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2193
Składniki
Migdały i orzeszki posiekaj na drobniejsze kawałki, ale nie za drobno, aby były wyczuwalne w ciasteczkach. Możesz część odłożyć, aby posypać nimi ciasteczka przed pieczeniem.
Masło pokrój na mniejsze kawałki.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i proszek budyniowy. Dodaj żółtka, jogurt i zimne masło. Wsyp posiekane migdały, orzeszki i dropsy czekoladowe (resztę zostaw do dekoracji).
Szybko zagnieć ciasto aż składniki się połączą w jednolitą masę.
Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj jeszcze odrobinę jogurtu.
Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałek (rulon) o średnicy ok. 4 cm. Pokrój go na kawałki grubości i z każdego uformuj w dłoniach małe ciasteczko.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odstępy. Wierzch posyp pozostałą czekoladą, migdałami i orzeszkami, delikatnie wciskając je w ciasto.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-18 minut.