Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po świątecznych ciężkich ciastach dzisiaj proponuję małe, kruche i bardzo smaczne ciastka. Z pewnością w wielu domach zostało trochę maku. Można go w ten prosty sposób wykorzystać.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier i jajka. Na koniec dorzucić pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię i dać na pół godziny do lodówki. Przygotować masę makową. Do garnuszka wsypać zmielony mak. Zalać go mlekiem i gotować dwie, nawet trzy minuty, na małym ogniu cały czas mieszając. Po wystudzeniu wymieszać z miodem i ekstraktem migdałowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na dwa-trzy milimetry. Okrągłą foremką lub szklanką wykrawać ciastka. Połowę z nich ułożyć na blaszce. Nałożyć na nie po łyżeczce masy makowej. Przykryć pozostałymi ciastkami. Brzegi docisnąć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.