Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, chrupiące ciasteczka to świetna przekąska do kawy czy herbaty. Marzymy o nich w porze podwieczorku. Trudno wyobrazić sobie bez nich spotkanie towarzyskie. Na szczęście dostępne są niemal w każdym sklepie spożywczym… ale po co kupować gotowy produkt (często z wątpliwej jakości składników), skoro przepis na ciasteczka z orzechami jest taki prosty?
Składniki
Wysyp na stolnicę obie mąki i proszek do pieczenia. Dodaj cukier puder (jeśli ma grudki, przesiej go przez sitko) i sól. Dołóż schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj wszystkie składniki nożem. Dodaj żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na gładkie, zwarte ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Ponownie zagnieć ciasto, lekko ogrzewając je w dłoniach. Rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Okrągłą foremką (lub np. kieliszkiem do wina) wycinaj z placka kółka i układaj je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto ponownie zagnieć i powtórz wszystkie kroki. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.
Powtykaj w przygotowane ciasteczka połówki orzeszków ziemnych. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasteczka urosną i zarumienią się. Może się zdarzyć, że nie wszystkie ciasteczka na raz zmieszczą się na blasze – wówczas upiecz je w dwóch partiach.