Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4253
Dodano: 24.05.2014
Odsłon: 897
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kaszę płuczemy na sitku wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy do miękkości i wchłonięcia się wody, często mieszając (około 15 minut). Pod koniec gotowania dodajemy cukier, mleczko kokosowe, płatki migdałowe i kokos. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę i odstawimy z kuchenki.
Naczynie żaroodporne o średnicy 15 cm smarujemy dokładnie masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Większą część kaszy wylewamy do naczynia, wykładamy większość truskawek (kilka zostawiamy na polewę jogurtowo-truskawkową), na truskawki wylewamy resztę kaszy i rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut.
Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Pozostałe truskawki mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego i polewamy ciasteczko.
Smacznego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Futka 28 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Przepyszne! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 25 maja 2014Zgłoś do usunięcia
ciekawe masz te ciasta z jaglanki, czy kasza po upieczeniu jest bardzo wyczuwalna? ja ją uwielbiam ale moi domownicy ... nie bardzo :-) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 25 maja 2014Zgłoś do usunięcia
przepyszne! :)0 Kto głosował? | Odpowiedz