Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka cytrynowe - kruche i pyszne w 30 minut

Ciastka cytrynowe - kruche i pyszne  w 30 minut

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 78198

Dodano:

Odsłon: 3680

Witam serdecznie, propozycja na pyszne i kruche ciasteczka cytrynowe. Ciastka są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takich ciasteczek to polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 35 ciasteczek
  • 340 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej (może być margaryna)
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka (jajka L)
  • około 2 łyżeczek otartej skórki z cytryny
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • oraz cukier puder do obtoczenia ciastek przed pieczeniem
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę.

    Następnie dodaję żółtka i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą.

    Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia się składników.

  2. Z tak przygotowanego ciasta formuję kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, (możemy nie obtaczaj, a oprószyć cukrem już upieczone ciasteczka) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pomiędzy ciastkami pozostawiam po około 3 centymetry wolnego miejsca.

  3. Pieczenie ciastek:
    Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 14 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i od wielkości ciastek.
    Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.


    Ciasteczka cytrynowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 20 marca Babciu Ewo, nie może być margaryna. Jak nie chcesz mieć zapchanych żył i problemów jelitowych, to zapomnij o margarynach. Masło podnosi koszt wypieków, ale warto, ze względu na jakość i smak. Pozdrawiam, też babcia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń