Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne i aromatyczne ciastka francuskie z budyniem oraz borówkami. Ciasteczka mają lekko chrupiące brzegi oraz niezwykle delikatny, kremowo - owocowy środek. To prosty i szybki w przygotowaniu deser, który dostarczy kubkom smakowym ogromnej przyjemności.
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 157
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1719
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 323
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 157
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1719
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 323
Składniki
Na początku przygotowujemy gęsty budyń. 300 ml mleka zagotowujemy z dwoma łyżkami cukru. Proszek budyniowy i kurkumę rozpuszczamy w 100 ml zimnego mleka, wlewamy do zagotowanego mleka i mieszamy do zgęstnienia. Budyń studzimy, a jego wierzch nakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem, aby nie powstał "kożuch".
Płat ciasta wyciągamy chwilę wcześniej z lodówki, a następnie dzielimy na około 8 cm kwadraty i układamy je delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (rozłożyłam kawałki ciasta na dwie blachy). Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżeczką porcję budyniu, a na nim układamy borówki.
Jajko roztrzepujemy z 1 łyżeczką cukru pudru i za pomocą pędzelka smarujemy brzegi ciasta (dookoła budyniu). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia ciasta).
Gdy ciastka ostygną, to posypujemy je delikatnie cukrem pudrem.
Ciasteczka możecie podawać także bez cukrowej posypki. Możecie ozdobić je też lukrem lub białą czekoladą.
* Jeśli nie stosujecie cukru w swojej kuchni, to możecie przygotować budyń na swoim ulubionym słodziku, a zamiast zwykłego cukru pudru przygotować cukier puder z erytrytolu.