Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka jesienne jeżyki z orzechami i czekoladą-pyszne, kruche

Ciastka jesienne jeżyki z orzechami i czekoladą-pyszne, kruche

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 6202

Dodano:

Odsłon: 3068

Są to chrupiące, pyszne ciasteczka z czekoladą, orzechami. Są idealne dla dzieci, czy na rodzinne spotkania.

Składniki

  • * z podanych proporcji wyszło mi około 40 ciasteczek CIASTO -170g miękkiego masła -75g cukru pudru -pół łyżeczki soli
  • -1 jajko -1 żółtko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 jajko -1 żółtko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • DODATKOWO -50g czekolady mlecznej -około 150g posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO
    Do miski dajemy miękkie-wręcz wpół rozpuszczone masło z cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą, jasną masę.


    Następnie dodajemy jajko, żółtko i śmietanę- wszystko dalej miksujemy. Na koniec dodajemy sól, i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.Zagniatamy ciasto. Powinno być nie klejące i plastyczne. Jeśli się klei podsypujemy mąką.

  2. Z ciasto odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulę i następnie spłaszczamy z jednej strony nadając kształt łezki.
    Lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni na jasny, lekko złoty kolor.
    Jeżyki ładnie podrosną.

  3. Następnie rozpuszczamy czekoladę, smarujemy nią ciasteczko zostawiając miejsce z przodu na oczy i nosek

  4. , obtaczamy w orzechach, a wykałaczką robimy z czekolady oczka i nosek.

  5. i gotowe, przechowujemy chłodnym miejscu lub w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń