Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to chrupiące, pyszne ciasteczka z czekoladą, orzechami. Są idealne dla dzieci, czy na rodzinne spotkania.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16655
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1041
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4347
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 987
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1198
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4172
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16655
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1041
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4347
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 987
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1198
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4172
Składniki
CIASTO Do miski dajemy miękkie-wręcz wpół rozpuszczone masło z cukrem pudrem i ucieramy na jednolitą, jasną masę. Następnie dodajemy jajko, żółtko i śmietanę- wszystko dalej miksujemy. Na koniec dodajemy sól, i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.Zagniatamy ciasto. Powinno być nie klejące i plastyczne. Jeśli się klei podsypujemy mąką.
Z ciasto odrywamy kawałek wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulę i następnie spłaszczamy z jednej strony nadając kształt łezki. Lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni na jasny, lekko złoty kolor. Jeżyki ładnie podrosną.
Następnie rozpuszczamy czekoladę, smarujemy nią ciasteczko zostawiając miejsce z przodu na oczy i nosek
, obtaczamy w orzechach, a wykałaczką robimy z czekolady oczka i nosek.
i gotowe, przechowujemy chłodnym miejscu lub w lodówce.