Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka pieguski z orzechami, rodzynkami i czekoladą

Ciastka pieguski z orzechami, rodzynkami i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 856

Popularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna

Składniki

  • Ciastka:
  • 200g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g rodzynek
  • ...
  • Polewa:
  • 50g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Orzechy, czekoladę i rodzynki drobno siekamy.

  2. W misce ucieramy miękkie masło z z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników.

  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy.

  4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią ciastka. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń