Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka pieguski z żurawiną

Ciastka pieguski z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1405

Dodano:

Odsłon: 1854

Domowa wersja "sklepowych" Piegusków z bakaliami.

Składniki

  • 1 kostka masła (200g) - miękkiego
  • 1 szkl. cukru
  • 1 mały cukier wanilinowy (16g)
  • 1 jajko (całe)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 ½ szkl. mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 1 łyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta
  • 1 tabliczka czekolady - u mnie mleczna
  • dowolne bakalie - u mnie ½ szkl. rodzynek i 2/3 szkl. żurawiny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka pieguski z żurawiną

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem w misce na gładką masę. Dodać jajko i dalej poubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę.

    Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania).

    Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady).

  2. Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu.

    Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalowa kratkę i na niej je studzić.

  3. Przechowywać w metalowej, szczelnie zamykanej puszce. Ciastka są najlepsze następnego dnia (a dla cierpliwych po kilku dniach), gdy zdążą już trochę skruszeć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń