Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka piwoszki

Ciastka piwoszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 323 Ocena: 3362

Dodano:

Odsłon: 3702

Pyszne, kruche ciasteczka na piwie z konfiturą lub marmoladą to niesamowicie prosty pomysł na smaczną przekąskę w sam raz na podwieczorek przy kawie lub herbacie. Piwoszki również świetnie smakują na słono, z ulubionymi przyprawami bądź żółtym serem i mogą stanowić znakomitą przekąskę do piwa.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • pół szklanki jasnego piwa
  • 200 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 100 g ulubionej konfitury lub marmolady
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka piwoszki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, zimne masło lub margarynę starte na tarce o dużych oczkach i wlewamy piwo. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki).Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i foremką wykrawamy z niego ciastka.
    Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środku każdego ciastka kładziemy po pół łyżeczki konfitury lub marmolady.
    Tak przygotowane ciasta pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń