Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka półksiężyce

Ciastka półksiężyce

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 958

Bardzo smaczne ciasteczka, idealne na świąteczny stół.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dkg margaryny
  • 6 żółtek gotowanych
  • 2 łyżki dżemu jabłkowego
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli olejku cytrynowego
  • Lukier:
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • kolorowa posypka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy, studzimy, obieramy i wyjmujemy żółtka.
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka starte na drobnym sitku, margarynę, olejek cytrynowy oraz dżem, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremką półksiężyce (mogą być również inne formy). Ciastka układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
    Lukier: białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy, na sam koniec dajemy sok z połowy cytryny, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru.
    Wystudzone ciastka polewamy lukrem i dekorujemy kolorową posypką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń