Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasteczka, idealne na świąteczny stół.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2017
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17914
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1949
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2017
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17914
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1949
Składniki
Jajka gotujemy, studzimy, obieramy i wyjmujemy żółtka. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka starte na drobnym sitku, margarynę, olejek cytrynowy oraz dżem, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy foremką półksiężyce (mogą być również inne formy). Ciastka układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Lukier: białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy, na sam koniec dajemy sok z połowy cytryny, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru. Wystudzone ciastka polewamy lukrem i dekorujemy kolorową posypką.