Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka serowe całuski

Ciastka serowe całuski

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4881

Dodano:

Odsłon: 4550

Ciastka serowe całuski powstały na przyjęcie urodzinowe mojej córeczki. Powstały tak trochę spontanicznie, bo nie były zaplanowanym wypiekiem. Po przeglądzie produktów w lodówce, stwierdziłam, że jeszcze sklecę jakieś dodatkowe ciasteczka. Wyszły bardzo fajne ciastka, którym nadałam wdzięczną nazwę serowych całusków.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2,5szl. mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 0,5szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g zimnego masła
  • 3 małe jajka
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa serowa:
  • 250g sera białego półtłustego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego bez cukru
  • kilka kropel olejku pomarańczowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka serowe całuski

Przygotowanie

  1. W misce umieściłam mąkę, budyń, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wbiłam jajka. Dodałam śmietanę i pokrojone na plasterki masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatałam, wałkowałam i wycinałam kołka. Ser biały przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, dodałam śmietanę, olejek pomarańczowy, budyń oraz cukry. Wszystkie składniki wymieszałam najpierw łyżką, a na koniec zmiksowałam jeszcze mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przygotowane krążki ciasta nakładałam po jednej łyżeczce serowego nadzienia (tak bliżej jednego brzegu) i składałam krążek na pół. Trochę tak jakbym chciała zrobić pieroga, tylko bez sklejania brzegów. Gotowe ciastka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekłam około 20-25min. w temperaturze 180 stopni. Powinny się lekko przyrumienić. Upieczone ciastka wystudziłam na kratce, a przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń