Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciastka w kształcie liści. Z dzisiejszego spaceru po parku przyniosłam kolorowe jesienne liście. To one stały się moim natchnieniem do wyrobu tych ciastek.
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 71427
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 517
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15519
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3362
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 71427
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 517
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15519
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3362
Składniki
Wychodzi ok. 10 dużych ciastek. Dynię zetrzeć na średnich oczkach tarki i odcisnąć. Do mąki dodać masło, zagnieść na kruszonkę. Dodać żółtko, dynię, cukier i szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę. Jeśli będzie za luźne można dodać odrobinę mąki. Ciasto przykryć i lekko schłodzić. Potem ciasto wałkować na grubość ok.1/2 cm, trzeba podsypywać mąką. Liście wykrawać za pomocą szablonów odrysowanych z liści.
W każdym ciastku wykałaczką odcisnąć żyłki. Piec w 190 C około 12 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Ostudzone ciastka malujemy barwnikiem wymieszanym z odrobiną alkoholu. Chociaż i bez malowania wyglądają zachęcająco.