Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka z mąki migdałowej przygotujesz w mgnieniu oka. Niestety istnieje ryzyko, że w takim samym tempie się rozejdą, dlatego polecamy zrobić je z podwójnej porcji ciasta. Dodatek soku i otartej skórki z cytryny nadaje im fantastycznego, orzeźwiającego smaku. W dodatku pasują do podania o każdej porze roku!
Wbrew pozorom mąka migdałowa nie tylko świetnie sprawdza się do zrobienia kolorowych makaroników. Możesz też przygotować znacznie więcej przepisów na desery, a wśród nich jednym z najpopularniejszych jest pomysł na apetycznie wyglądające ciastka z dodatkiem cytryny. To dowód na to, że z kilku prostych składników możesz wyczarować coś wyjątkowego. Dzięki mące migdałowej ciastka mają niepowtarzalny, lekko orzechowy smak. Dodatkowo są chrupiące z zewnątrz i świetnie się prezentują na półmisku albo paterze. Cukrowa otoczka dodaje im uroku i sprawia, że chętnie sięgniesz po nie do popołudniowej kawy albo herbaty.
To przepis idealny dla początkujących – nie wymaga ani miksera planetarnego, ani specjalnych form, a ciasto robi się dosłownie w kilka chwil. Sekretem jest delikatne wmieszanie ubitych białek do suchych składników, tak aby masa pozostała puszysta i lekka. Jeśli lubisz przepisy na wypieki, które zaskakują swoim smakiem i wyglądem, zobacz też nasz przepis na ciastka całuski.
Bez dobrej jakości składników nie uzyskasz tak wyjątkowego smaku i przyjemnej w jedzeniu konsystencji ciastek z mąki migdałowej. Choć potrzebujesz dość prostych produktów spożywczych, to zwróć uwagę na ich detale. Przede wszystkim chodzi tu o mąkę migdałową, która powinna być drobno zmielona, dzięki czemu masa łatwo się połączy, a upieczone ciastka będą mieć jednolitą strukturę. Najlepiej wybierz pełnotłustą, która powstaje ze zmielonych blanszowanych migdałów. Ma naturalny, lekko słodki smak i wysoki poziom tłuszczu. Dzięki temu doskonale sprawdza się do wypieków.
Jeśli masz w domu migdały blanszowane, możesz zrobić mąkę samodzielnie. Wystarczy zmielić je w młynku do kawy lub blenderze pulsacyjnie, robiąc krótkie serie, a następnie przesiać przez sitko.
A co z pozostałymi składnikami? Cukier powinien być drobny, specjalny do wypieków, dzięki czemu masa szybciej się połączy. Jajka wybierz te z wolnego wybiegu, a cytrynę przed użyciem sparz wrzątkiem. Możesz też kupić ekologiczne cytrusy.
W ciastkach migdałowych nie mogło zabraknąć jajek, a konkretnie samych białek, które dodają delikatności i puszystości. Zastosuj kilka wskazówek, aby ich ubijanie nie stało się problematyczne. Upewnij się, że miska i trzepaczka (albo końcówki miksera) są idealnie czyste, suche i odtłuszczone. Nawet odrobina tłuszczu albo wody może sprawić, że piana się nie ubije.
Białka szybciej się ubijają, gdy są w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć jajka z lodówki ok. 30 minut wcześniej. Dzięki temu uzyskasz sztywniejszą pianę. Do białek dodaj szczyptę soli, która stabilizuje masę. Powinny być sztywne i błyszczące, ale nadal elastyczne. Dodawaj ją do pozostałych składników partiami, aby nie straciła swojej delikatnej struktury.
Choć klasyczne ciastka z mąki migdałowej są pyszne same w sobie, ten przepis daje ogromne pole do popisu. Zamiast skórki z cytryną, możesz użyć pomarańczy albo limonki. Każda z tych wersji będzie nieco inna w smaku, więc możesz zrobić zupełnie nowy deser dla siebie i bliskich. Dodaj do suchych składników pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kardamonu lub imbiru. Takie ciastka świetnie sprawdzą się zimą, z filiżanką herbaty albo grzanego wina, szczególnie jesienią i zimą. Możesz też sięgnąć po gotową przyprawę do piernika.
Mąka migdałowa doskonale smakuje z wanilią. Dodaj kilka kropel ekstraktu, pasty albo świeżych ziarenek. Możesz również wmieszać do masy drobno posiekane pistacje, orzechy włoskie albo kandyzowaną skórkę cytrusową, aby ciasteczka były ciekawsze w teksturze i smaku.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2590
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20079
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 555
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 681
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7104
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2590
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20079
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 555
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 681
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7104
Składniki
Mąkę połącz z cukrem i otartą skórką z cytryny.
Jajka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, partiami przekładaj do suchych składników i mieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki. Pod sam koniec wlej sok z cytryny i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Z powstałego ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka z mąki migdałowej piecz w 150 stopniach Celsjusza przez 35 minut.