Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka całuski wprost rozpływają się w ustach. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie z ustami mają intensywny, czekoladowy związek. Przepis na ten deser pochodzi z północno-zachodniej części Włoch (Piemontu), a jego nazwa „Baci di dama” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pocałunki damy”. Delikatne, kruche ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi po złożeniu przypominają słodkie usta, a ich środek skrywa obłędne nadzienie z czekolady. Kluczem do perfekcji jest porządne schłodzenia ciasta przed pieczeniem. Reszta jest prostsza niż ci się wydaje.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 175
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1132
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1194
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12056
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 175
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1132
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1194
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12056
Składniki
Zmiel orzechy laskowe w robocie kuchennym lub młynku do kawy na konsystencję mąki i odstaw. Aby wzmocnić ich smak, możesz je wcześniej podpiec lub uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić. W misce robota kuchennego utrzyj masło z cukrem na gładką masę, dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp sypkie składniki - przesiane mąki, orzechy mielone i sól, po czym dokładnie wymieszaj łyżką lub dłońmi. Upewnij się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły, zeskrobując ścianki miski do samego dna. Przełóż ciasto na folię spożywczą, uformuj kulę, dobrze owiń i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Następnie każdą zroluj na wałek o długości ok. 20 cm i pokrój na ok. 25 równych plasterków. Z każdego krążka uformuj kulkę wielkości orzecha laskowego w łupinie. Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i układaj na nich ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 15 minut, aż ciastka będą jasnozłote. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź.
Posiekaj czekoladę i podziel ją na dwie nierówne części - ok. 2/3 i 1/3. Większą część czekolady umieść w misce lub rondlu i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałą czekoladę. Dzięki temu sposobowi masa łatwo zastygnie i szybciej będzie nadawała się do pracy. Za pomocą łyżeczki posmaruj jedno ciasteczko czekoladą i połącz z drugim ciastkiem. Postępuj tak z resztą składników do ich wykończenia. Odkładaj ciastka na kratkę, aby dobrze zastygły, a potem serwuj. Ciasta całuski najlepiej smakują podane z czarną, mocną kawą lub filiżanką herbaty.