Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zrobi wrażenie na twoich gościach albo będzie apetycznie wyglądać do popołudniowej kawy, zrezygnuj z biszkoptów, tart czy galaretek. W zamian za to przygotuj ciasteczka całuski. To proste domowe orzechowe wypieki z wyraźną nutą deserowej czekolady – chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku. W praktyce są niewielkie, więc możesz je wyłożyć na elegancki półmisek podczas uroczystości albo do miseczki.
Ciasteczka całuski wprost rozpływają się w ustach. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie z ustami mają intensywny, czekoladowy związek. Przepis na ten deser pochodzi z północno-zachodniej części Włoch (Piemontu), a jego nazwa „Baci di dama” w dosłownym tłumaczeniu oznacza „pocałunki damy”.
Dzięki naszemu przepisowi zrobisz delikatne, kruche ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi. Po złożeniu przypominają słodkie usta, a ich środek skrywa obłędne nadzienie z czekolady. Przygotowuje się je na bazie kilku prostych składników, które pewnie już masz w swojej kuchni. Ich największą zaletą jest wyrazisty smak orzechów laskowych oraz czekolady o wysokiej zawartości kakao. Dzięki temu przypadną do gustu każdemu. Jeśli uwielbiasz domowe wypieki, zobacz nasz podobny przepis na ciasteczka w 5 minut.
Przygotowanie orzechów laskowych do ciasteczek całusków to kluczowy krok, który wpływa na smak, aromat i teksturę wypieku. Polecamy rozpocząć od ich prażenia. Ten proces wydobędzie ich naturalną słodycz i lekko karmelowy aromat. Możesz rozgrzać piekarnik do 170°C i wysypać orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wystarczy piec je przez 8-10 minut, co jakiś czas potrząsając blachą. Po uprażeniu przełóż orzechy na czystą ściereczkę i energicznie je w niej pocieraj. Większość skórek powinna się łatwo odkleić – to pozwoli uniknąć goryczki i zapewni gładką teksturę ciasteczek.
Orzechy do ciasteczek całusków trzeba zmielić. Użyj do tego młynka do kawy, robota kuchennego lub blendera z ostrym nożykiem. Rób to partiami, aby nie zmieniły się w pastę. Jeśli masz możliwość, dodaj do mielonych orzechów odrobinę cukru z przepisu – to zapobiegnie zbrylaniu się masy.
Ciasto na ciasteczka całuski wymaga staranności, ale jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad. Dzięki temu będzie idealnie kruche, a do tego nie straci swojej świeżości przez kolejne dni.
Najlepiej sprawdzi się masło prosto z lodówki. Pokrój je w drobną kostkę, by łatwiej połączyło się z cukrem. Nie używaj margaryny – wpłynie to na smak i strukturę ciasteczek. Masło z cukrem ucieraj tylko do momentu aż masa będzie jasna i puszysta. Nie musisz specjalnie wydłużać tego czasu, bo niepotrzebnie napowietrzysz masę. Pamiętaj też, by zeskrobywać składniki ze ścianek miski – wtedy wszystko dobrze się połączy i zrobisz znacznie więcej ciastek całusków.
Zarówno obydwa rodzaje mąki, jak i sól oraz zmielone orzechy, warto dodać do masy maślanej przesiewając je przez sito. Dzięki temu unikniesz grudek, a ciasto będzie bardziej jednorodne i delikatne. Ciasto należy porządnie schłodzić minimum 2 godziny w lodówce, a najlepiej całą noc.
Tak schłodzona kulka jest łatwa w rozwałkowywaniu i dzielenia na mniejsze porcje. Dzięki temu ciastka całuski są proste w formowaniu.
Ciastka całuski nie smakowałyby tak obłędnie, gdyby nie dobrze przygotowane nadzienie czekoladowe. Warto zastosować prostą metodę, czyli podzielić czekoladę na dwie części. Jedną z nich (większą) rozpuszczasz w kąpieli wodnej, zdejmujesz z ognia i dodajesz drugą część (mniejszą). Mieszając dokładnie, obniżasz temperaturę masy i zmniejszasz ryzyko zwarzenia się. Uważaj, aby do środka nie dostała się woda – to może spowodować, że czekolada również się zwarzy. Kiedy rozpuszczona czekolada będzie jednolita i lekko przestygnie, możesz przystąpić do łączenia ciasteczek. Po całkowitym ostudzeniu, nadzienie zrobi się twardsze.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4931
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13677
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3225
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1024
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4931
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13677
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3225
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1024
Składniki
Zmiel orzechy laskowe w robocie kuchennym lub młynku do kawy na konsystencję mąki i odstaw. Aby wzmocnić ich smak, możesz je wcześniej podpiec lub uprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić. W misce robota kuchennego utrzyj masło z cukrem na gładką masę, dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie dosyp sypkie składniki - przesiane mąki, orzechy mielone i sól, po czym dokładnie wymieszaj łyżką lub dłońmi. Upewnij się, że wszystkie składniki dobrze się połączyły, zeskrobując ścianki miski do samego dna. Przełóż ciasto na folię spożywczą, uformuj kulę, dobrze owiń i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Następnie każdą zroluj na wałek o długości ok. 20 cm i pokrój na ok. 25 równych plasterków. Z każdego krążka uformuj kulkę wielkości orzecha laskowego w łupinie. Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i układaj na nich ciastka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 15 minut, aż ciastka będą jasnozłote. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź.
Posiekaj czekoladę i podziel ją na dwie nierówne części - ok. 2/3 i 1/3. Większą część czekolady umieść w misce lub rondlu i rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie zdejmij z ognia i dodaj pozostałą czekoladę. Dzięki temu sposobowi masa łatwo zastygnie i szybciej będzie nadawała się do pracy. Za pomocą łyżeczki posmaruj jedno ciasteczko czekoladą i połącz z drugim ciastkiem. Postępuj tak z resztą składników do ich wykończenia. Odkładaj ciastka na kratkę, aby dobrze zastygły, a potem serwuj. Ciasta całuski najlepiej smakują podane z czarną, mocną kawą lub filiżanką herbaty.