Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 264

Coś dobrego, coś na szybko, coś do kawy, herbaty, mleka i kakao. Ciasteczka z masłem orzechowym bardzo szybko je się robi a jeszcze szybciej zjada. Można dodać kawałki czekolady i rodzynki, wtedy wyjdą nam pieguski. Moje dzieciaki uwielbiają je – zresztą nie tylko one Zapraszam:)

Składniki

  • 200g masła orzechowego (tego prawdziwego, bez dodatków)
  • 150g masła prawdziwego
  • 220g cukru trzcinowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu)
  • cukier waniliowy
  • 300g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • czekolada, rodzynki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło wyjmujemy z lodówki na jakieś 30 min przed przystąpieniem do robienia ciastek. Do miski wkładamy masło, masło orzechowe, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy aż masa zrobi się jaśniejsza. Zajmie nam to jakiś 5 minut. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i ewentualnie rodzynki. Ciasto wykładamy łyżką do lodów lub zwykłą łyżka na blachę wyłażoną papierem do pieczenia. Ja osobiście biorę ciasto w dłoń i formuję kuleczki, które wykładam na blachę, potem przyciskam dłonią i robię placuszek. Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 1800C i piekę ok. 15 minut funkcja góra/dół. Po wyjęciu ciasteczka są mięciutkie, w miarę stygnięcia leciutko twardnieją.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń