Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dobrego, coś na szybko, coś do kawy, herbaty, mleka i kakao. Ciasteczka z masłem orzechowym bardzo szybko je się robi a jeszcze szybciej zjada. Można dodać kawałki czekolady i rodzynki, wtedy wyjdą nam pieguski. Moje dzieciaki uwielbiają je – zresztą nie tylko one Zapraszam:)
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 167
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Masło wyjmujemy z lodówki na jakieś 30 min przed przystąpieniem do robienia ciastek. Do miski wkładamy masło, masło orzechowe, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy aż masa zrobi się jaśniejsza. Zajmie nam to jakiś 5 minut. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i ewentualnie rodzynki. Ciasto wykładamy łyżką do lodów lub zwykłą łyżka na blachę wyłażoną papierem do pieczenia. Ja osobiście biorę ciasto w dłoń i formuję kuleczki, które wykładam na blachę, potem przyciskam dłonią i robię placuszek. Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 1800C i piekę ok. 15 minut funkcja góra/dół. Po wyjęciu ciasteczka są mięciutkie, w miarę stygnięcia leciutko twardnieją. Smacznego.