Desery Przepis na:
Ciastka z masłem orzechowym

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34
Dodano: 18.11.2019
Odsłon: 264
Składniki
- 200g masła orzechowego (tego prawdziwego, bez dodatków)
- 150g masła prawdziwego
- 220g cukru trzcinowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu)
- cukier waniliowy
- 300g mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- czekolada, rodzynki
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło wyjmujemy z lodówki na jakieś 30 min przed przystąpieniem do robienia ciastek. Do miski wkładamy masło, masło orzechowe, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy aż masa zrobi się jaśniejsza. Zajmie nam to jakiś 5 minut. Następnie dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną czekoladę i ewentualnie rodzynki. Ciasto wykładamy łyżką do lodów lub zwykłą łyżka na blachę wyłażoną papierem do pieczenia. Ja osobiście biorę ciasto w dłoń i formuję kuleczki, które wykładam na blachę, potem przyciskam dłonią i robię placuszek. Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 1800C i piekę ok. 15 minut funkcja góra/dół. Po wyjęciu ciasteczka są mięciutkie, w miarę stygnięcia leciutko twardnieją.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (4)

Do-syta 18 listopadaZgłoś do usunięcia
Fajnie wyglądają:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

szpileczkiibabeczkiblog 18 listopadaZgłoś do usunięcia
Pycha ;) uwielbiam domowe ciasteczka ;) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz