Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne i możemy im nadać dowolny kształt. Ja przygotowałam je z pomocą nakładki do ciastek montowanej na maszynkę do mięsa, ale można także ulepić z nich kuleczki i lekko je spłaszczyć tworząc placuszki.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 34
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 21
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 167
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 225
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 774
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto.
Masę umieścić w maszynce do ciastek (lub maszynce do mięsa z nakładką do robienia ciastek) i wyciskać długie pasy, a następnie podzielić je nożem na krótsze paski.
Umieścić ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 minut, do zezłocenia. Z podanych proporcji upiekłam trzy duże blaszki ciasteczek. Ciastka można także ukształtować dłońmi, tworząc na przykład niewielkie placuszki.