Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z rabarbarem

Ciastka z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 294

Dodano:

Odsłon: 192

Bardzo smaczne ciastka z dość dużym dodatkiem rabarbaru. Z zewnątrz kruche, w środku miękkie i wilgotne od rabarbaru. Dzięki zanurzeniu przed pieczeniem ciastka w cukrze pudrze, ciasto ma "lukier" od razu po upieczeniu :) Na drugi dzień ciastka robią się całe miękkie.

Składniki

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 cienka i długa łodyga rabarbaru
  • cukier puder do obtoczenia ciastek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka z rabarbarem

Przygotowanie

  1. Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, żółtko, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobić jednolite ciasto.

  2. Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do ciasta, krótko wyrobić ciasto. Odrywać po małym kawałku, formować kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć. Lepiej by na samym brzegu ciastka nie było rabarbaru. Z jednej strony ciastko włożyć do cukru pudru bo go oblepił.

  3. Kłaść na blaszce cukrem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 16-17 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń