Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na herbatnikach, z masą kajmakową, kremem oraz bitą śmietaną :)
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 373
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 11788
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 435
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 108
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 663
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 373
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 11788
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 435
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 108
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 663
Składniki
Puszkę mleka wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 3 godziny(uzupełniamy wodę co jakiś czas by puszka była pod wodą). Po ugotowaniu, odstawiamy puszkę z mlekiem do wystygnięcia.
Formę (ok.25x20) wykładamy herbatnikami, na nie wylewamy całą masę kajmakową. Znów układamy warstwę herbatników. Przygotowujemy krem ''do karpatki'' według przepisu na opakowaniu. Krem wykładamy na ułożone herbatniki. Na masie układamy kolejną warstwę ciastek.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżeczce cukru pudru oraz fixy. Ubitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników. Ciasto możemy udekorować startą czekoladą i orzechami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego! :)