Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto bez pieczenia z kajmakiem i domowym budyniem przekładane herbatnikami.
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 226
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 198
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 147
Zdrowe, proste w przygotowaniu, a jakie smaczne. Takie właśnie jest danie z m...
Odsłon: 226
Przepis na wyśmienite, idealnie kruche faworki, z dużą ilością żółtek, bez ko...
Odsłon: 198
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 147
Składniki
Budyń: 2 szklanki mleka podgrzać na wysokim lub średnim ogniu z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka połączyć z mąkami i jajkami. Wlać masę z jajek do gorącego mleka, zagotować i mieszać energicznie aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia.
Bita śmietana: Śmietankę ubić, dodać cukier puder i mascarpone, miksować aż do powstania gładkiej i gęstej masy.
Mleko skondensowane w puszce włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała ona całą puszkę. Gotować przez ok 2h. Nie dotyczy gotowego kajmaku.
Herbatniki ułożyć na dni formy. Zalać jeszcze ciepłym kajmakiem, następnie ułożyć kolejną warstwą herbatników, wlać budyń, ułożyć herbatniki i na końcu bitą śmietanę. Ozdobić startą czekoladą. Przepis znalazłam tu. Dodałam kilka swoich zmian.