Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto a la ptasie mleczko

Ciasto a la ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3732

Dodano:

Odsłon: 18318

Delikatne, lekkie i proste ciasto - ilovebake.pl

Składniki

  • 8 białek 8 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao 60 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka żelatyny DODATKOWO:
  • herbatniki do wyłożenia formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto a la ptasie mleczko

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy herbatnikami. Żelatynę mieszamy w miseczce z kilkoma łyżkami wody. Miseczkę wstawiamy do gorącej wody i mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, sok z cytryny, aromat oraz żelatynę. 3/4 masy wykładamy na herbatniki, natomiast pozostałą miksujemy z kakao ( czynności wykonujemy sprawnie, ponieważ masa szybko tężeje ). Przekładamy delikatnie na białą część masy. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

    Wszystkie składniki na polewę oprócz żelatyny podgrzewamy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Zostawiamy do przestudzenia. Polewę równomiernie rozprowadzamy, następnie wkładamy do lodówki, aby polewa stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewcik 21 marca 2014 I znowu mam 6 lat :-).Smaki mojego dziecinstwa.Przepis zabieram i baaardzo serdecznie pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 21 marca 2014 Pyszny sposób na wykorzystanie białek :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń