Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pycha Ciasto Agora z trzema kremami na kakaowym spodzie. Polecam zrobić, bo jest rewelacyjne w smaku.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1359
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12393
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15538
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1359
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12393
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15538
Składniki
Ciasto kakaowe. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy i mieszamy. W dużej misce roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy, cukier biały, wlewamy mleko, oraz olej. Mieszamy krótko do połączenia składników. Gdy cukier mniej więcej się rozpuści wsypujemy przesiane wcześniej składniki. Mieszamy składniki, aż nie będzie widać mąki. Przelewamy ciasto (będzie płynne) do foremki 18x28 cm. wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 170*C przez około 35 - 40 min. do suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Po upieczeniu gdy ciasto lekko wystygnie wyciągamy z foremki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odkrajamy wypukłą górę ciasta. Przekładamy ją do miski i kruszymy. Ostudzone ciasto przekładamy z powrotem do foremki. Za pomocą końcówki tylki Wilton 1M robimy otwory w cieście (patrz film) Otwory powinny być mniej więcej w tej samej odległości od siebie. Ciasto, które wykroiliśmy tylką Wiltona 1M przekładamy do miseczki i kruszymy.
Masa budyniowa. Do rondelka wlewamy 750 ml. soku wieloowocowego (najlepiej z owoców cytrusowych, wtedy masa budyniowa będzie miała wyrazisty smak). Sok doprowadzamy do wrzenia. Do miski przekładamy cukier, skrobię kukurydzianą i 250 ml. soku wieloowocowego. Mieszamy, aż nie będzie widać mąki. Wlewamy roztrzepane żółtka, mieszamy do połączenia składników i wlewamy do gotującego się soku w rondelku. Ciągle mieszamy i gdy tylko się zagotuje mieszamy jeszcze 30 sekund i ściągamy z kuchenki. Od razu, jeszcze gorący budyń, wylewamy na kakaowe ciasto w foremce. Nie wylewamy całego budyniu, lecz tylko 3/4 masy, a resztę budyniu pozostawiamy w rondelku i przykryty folią pozostawiamy do wystudzenia. Stukamy foremką parę razy o blat stołu aby budyń dobrze wypełnił otwory w cieście kakaowym. Gdy przestygnie wstawiamy do lodówki.
Masa maślana. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy ostudzony budyń z rondelka i krótko miksujemy do połaczenia składników. Wsypujemy pokruszone ciasto kakaowe (wcześniej wykrojone tylką). Mieszamy szpatułką i wykładamy krem na stężały budyń w foremce. Wstawiamy do lodówki.
Bita śmietana: Do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę. Dodajemy cukier puder, usztywniacz śmietan fix, cukier waniliowy i miksujemy na sztywno. Ubitą śmietanę wykładamy na kram maślany.
Dekoracja. Ciasto dekorujemy pokruszonym ciastem kakaowym (tą odciętą górą ciasta) Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem należy ciasto wcześniej wyjąć z lodówki, aby kremy zrobiły sie bardziej miękkie, wtedy ciasto jest smaczniejsze.