Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Agrestowa chmurka

Ciasto Agrestowa chmurka

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8107

Dodano:

Odsłon: 2269

Bardzo znane ciasto jako Malinowa chmurka, ja zrobiłam w wersji agrestowej. Ciasto na kruchym spodzie z galaretką, kremem jogurtowym i bezą z migdałami.Ciasto pracochłonne, ale przepyszne, warto zrobić i zaskoczyć rodzinę.

Składniki

  • CIASTO:
  • -7 żółtek (białka do bezy) -150 g.cukru -1 cukier waniliowe
  • -200 g.masła -320 g.mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BEZA: -7 białek -250 g. cukru
  • -1 budyń waniliowy -70 g. płatków migdałowych
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -0,5 l. mleka -1 waniliowy budyń z cukrem
  • -1 przeźroczysta galaretka -100 g. masła
  • GALARETKA Z AGRESTEM:
  • -1 słoik kompotu z agrestem(900 ml)
  • -3 galaretki agrestowe -1 l. tego kompotu+woda
  • KREM JOGURTOWY:
  • -1 l. śmietanki 30 % -800 g. jogurtu greckiego
  • -150 g. cukru pudru -35 g. żelatyny -ok.150 ml. wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Agrestowa chmurka

Przygotowanie

  1. ciasto-.Żółtka razem z masłem i cukrem zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zmiksować na niskich obrotach miksera a potem zagnieść. Poskubać do blaszki 30x40 cm.wyścielanej papierem do pieczenia. Potem palcami ugnieść.

  2. Podpiec ok.25 min. w 175 *C.

  3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem 1 łyżce dodawanym cukrem na sztywną piane.Wmieszać przesiany budyń i wyłożyć do takiej samej blaszki, wyścielanej papierem do pieczenia.Posypać płatkami migdałowymi.

  4. beza-Suszyć w 140 *C ok. 1 godz.Jak migdały mocno brązowieją, to przykryć papierem do pieczenia.

  5. masa- Ugotować budyń na mleku. Jeśli budyń bez cukru to dodać 2 łyżki cukru. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Trochę ostudzić i ciepłe wylać na kruchy placek, ułożony w blaszce z wyżej zabezpieczonymi bokami.Rozsmarować i odstawić do zastygnięcia.

  6. galaretka- Kompot przelać przez sitko. Dopełnić wodą do 1 l. Zagotować, odstawić z palnika, wsypać suche galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia, dodać odsączony agrest i wylać do blaszki na zastygłą masę budyniową. Schłodzić w lodówce do całkowitego zestalenia galaretki.

  7. krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki i wyrównać.

  8. Przykryć plackiem bezowym i schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń