Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według przepisu gospodyni księdza
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1296
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8833
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1296
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5826
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8833
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18443
Składniki
Parę dni temu byłam na ciachu na plebanii- od razu musiałam wziąć przepis od gospodyni. Do malaksera z końcówką ciastową dodałam mąkę, masło, żółtko, proszek do pieczenia i cukier i otarta skórkę. Po 1 minucie kruche ciasto było gotowe. Można wysypać suche składniki, rozetrzeć je z masłem na "piasek" i dodać żółtko i wyrobić ręcznie. Porcja wystarcza na spód okrągłej blaszki 22 centymetrowej.
Ciasto schłodziłam w lodówce. Po 30 minutach pokroiłam je na centymetrowe plastry i wyłożyłam nimi blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze nakłułam widelcem aby się nie rozwarstwiało. Owoce obtoczyłam w kaszy mannej i wyłożyłam na ciasto. Piekłam je 35 minut w 175 stopniach.
Cukier puder wymieszałam z odrobiną wrzątku i gotowym lukrem polałam schłodzone już ciasto. Smacznego :)