Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze ciasto składa się z biszkoptu przełożonego kremem o dwóch smakach czyli jeden krem a dwa smaki. Góra ciasta posypana startą czekoladą. Ciasto tak pyszne że szybko znika ze stołu. Polecam
mikser, miski 2, łyżka drewniana, blaszka, papier do pieczenia, nóż, sitko, ręcznik papierowy,
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2416
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 854
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 57
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2416
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 508
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 854
Składniki
Brzoskwinie odsączyć na sitku z syropu. Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, nie przerywając ubijania dodawać cukier na przemian z żółtkami. Przerwać ubijanie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników łyżką drewnianą. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ( średnica blaszki 32/20 cm.) wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 25 - 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić przekroić na dwa blaty , nasączyć syropem z brzoskwiń. Przepis na domowy budyń z żółtkami ; oto link https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-budyn-z-zoltkami-domowym-sposobem,2003200,bozena1960.html Przygotowania kremu; Masło utrzeć na puszystą masę. Utarte masło połączyć z serkiem mascarpone, cały czas miksując porcjami dodawać całkowicie wystudzony zimny budyń. Zmiksować do całkowitego połączenia składników. Krem podzielić na dwie równe części , do jednej dodać odsączone i osuszone ręcznikiem papierowym pokrojone w kawałki brzoskwinie, a do drugiej części kremu kakao i bakalie. Składanie ciasta; Spód biszkoptu wysmarować nie za grubo powidłami śliwkowymi, lecz jak ktoś nie lubi to nie koniecznie - można od razu rozłożyć ciemny krem z bakaliami , następnie nałożyć drugi blat biszkoptu , wyłożyć jasny krem z brzoskwiniami. Górę posypać startą na tarce czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce około 2 - 3 godzin. Smacznego
Ciasto w przekroju.
Ciasto w całości.