Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według mnie najsmaczniejsza wersja tego prostego ciasta na białkach. Ostatnio dostałam kilka pytań odnośnie cream of tartar. O ile w poprzednich przepisach można go pominąć, to do sporządzenia tego ciasta ten składnik jest niezbędny. Ciasto anielskie, jak wskazuje nazwa jest lekkie, miękkie i niezwykle puszyste. Jak pierzasta chmurka. Podaję przepis na wersję podstawową którą można urozmaicić różnymi dodatkami, ale zapewniam, ta wersja jest przepyszna.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11731
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 90
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8265
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1137
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11731
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 90
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8265
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1137
Składniki
Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc. Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy.
Białka umieszczam w dzieży robota planetarnego. Wsypuję sól i cream of tartar. Krótko miksuję końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększam obroty i partiami dosypuję cukier, wlewam esencję waniliową. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
Mąkę przesiewam partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
Ciasto umieszczam w formie i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, aż będzie suchy.
Po upieczeniu odwracam babkę dnem do góry. Ostudzone ciasto odcinam wzdłuż ścianek formy ostrym nożem.
Pokazuję wersję podstawową ale można z tego biszkoptu przyrządzić np. tort. Można upiec go z kawałkami czekolady czy bakaliami. Ciasto jest elastyczne ale nie gumowate i nie twarde.
Pięciokrotnie przesiewam mąkę, by ją doskonale napowietrzyć.